متن شبهه: آیا روحانیت شغل است؟
متن شبهه:
آیا روحانیت شغل است؟
کارلوس مارکس
درباره روحانیون می گوید: “تا زمانی که جامعه شغل شرافتمندانه ای برای روحانیون پیدا نکند، این گروه سربار اجتماع خواهد بود!
” آیا به راستی چنین نیست؟
یک روحانی چه حرفه ای بَلَد است و از چه راهی نان می خورد؟ آیا بدون حضور روحانیون در جامعه، نبودشان احساس شده، کارِ مملکت خوابیده و چرخه اقتصادی از بین می رود؟
نویسنده، پژوهشگر و روشنفکر بزرگ تاریخ معاصر ایرن زمین، زنده یاد احمد کسروی درباره روحانیت می نویسد:
“آخوندها دسته ای هستند در این کشور که مفت می خورند و تنها کاری که از دست شان بر می آید ایستادگی در برابر پیشرفت است؛ آن ها نه بافنده اند، نه ریسنده اند، نه سازنده اند، نه کارنده اند، نه دوزنده اند و نه می خرند و نه می فروشند. در یک جمله هیچ کاره اند.”
این جماعتِ مفت خور مرده پرست و خرافاتی با افکار پوسیده شان، هر سال مردگان هزاران سال پیش را از قبر بیرون کشیده و برای در آوردنِ اشک مردم دوباره ایشان را کشته و روانه گورستان می کنند.
این طایفه بی هنر و بی علم جلوی هر گونه پیشرفت و ترقی ایستاده و مانع رسیدن مردمان به جوامع دموکرات سکولار ومدرن هستند و نان شان را از راهِ در جهل، خرافات و عقب ماندگی نگاه داشتن مردم در می آورند، به راستی جماعتی بی ذوق و بی مصرف تر از روحانیون، در تمامِ تاریخ به چشم نمی خورد.
روحانیون با استفاده از سرمایه های ملی یک کشور و دستبرد زدن به بیت المال و چاپیدن مردمان و خالی کردن جیب ملت، برای مردمان جهل و نادانی و خرافات به ارمغان می آورند و ویران کردن پایههای اخلاقی، فرهنگی، هنری، اقتصادی، سیاسی، ورزشی و علمی یک مُلک، از جمله خدمات برجسته آنان به جامعه ای است که در آنان به دین فروشی مشغولند
پاسخ شبهه:
گویا مارکس ، دل پری از روحانیون کشیش کلیساهای خود داشته است!!
وعده ای مغرض ، در ترجمه ی حرف مارکس، کشیش را به جای علمای اسلام اشتباه معنی کرده اند.
بااستناد به سخن مارکس ، این سوال پیش خواهد آمد:
اگر نویسندگان ، فیلسوفان ، شاعران و…. در جامعه نباشد آیا مشکلی در چرخه ی اقتصادی پیش خواهد آمد⁉️
آیا همه ی فعالیت ها باید در راستای اقتصاد باشد ⁉️
از جناب کسروی نیز که عمر وجانش را صرف ضدیت با دین و روحانیت کرده است بیان اینچنین جملاتی بعید نیست.
احمد کسروی حکم آبادی، کل خاندانش از جمله پدر و جد وی همه آخوند و آخوندزاده بوده اند.
وخودش نیز نان آخوندی خورده و تاسال 1291 درمنابر حکم آباد تبریز منبر میرفت.
پس چه شد که از وقتی بوی پول ملی گراها به مشامش خورد، آخوندها شدند دسته ای مفت خور؟؟!!!
درضمن فراموش نشود از 6سالگی تا16سالگی همه سوادش را مدیون همان آخوندهایی بوده که پای مکتبشان درس آموخته است.
آیا در یک جامعه ی انسانی که متشکل است از صدها نیازو خواسته ، همه باید فعالیتشان در جهت رفع نیازهای اقتصادی باشند؟؟
چرا فعالیتهایی مثل روانشناسی ، جامعه شناسی ، معلمی ، نویسندگی ، شاعری ، بازیگری ، کاریکاتوریستی، طنزپردازی، خبرنگاری……وده ها مورد مشابه بعنوان شغل و جزو نیازهای جامعه بحساب می آید اما نیازی دیده نمیشود به افرادی که بعنوان مبلغ و راهنمای جامعه برای زندگی سالمهستند ؟؟؟!!!
انسان بدلیل این همه پیچیدگی در آفرینش ، هم از بعد جسمی هم بعد فکری و روانی و روحی ، هم در روابط اجتماعی ، هم در امیال و گرایشات و خواسته های فردی و اجتماعی ، هم میل به پیشرفت و تکامل ، همگرایشات معنوی و اعتقادی ……..
همیشه نیازمند کار گروهی است تا بتواند مشکلات را راحت تر حل کند.
هرنیازی را باید متخصص آن برطرف نماید و هیچ کدام ، کار دیگری را پوچ و بیهوده تلقی نمیکنند.
آیا نباید جنبه معنوی ، اعتقادی و نیازهای روحی انسانها ،متولی داشته باشد؟؟؟
موضوع مهمتر این که ، اسلام برای تمام ابعاد زندگی بشر ، برنامه و طرح دارد.
برای اقتصاد ، سیاست ، فرهنگ ، روابط اجتماعی ، خانواده، محیط زیست ، پزشکی وسلامت جسمی و….
بنابراین روحانیونی که کارشناسان اسلام هستند ، میتوانند در همه این زمینه ها هم فعالیت کنند وهم ایده و نظر بدهند ، پس وظیفه یک روحانی مسئولیت شناس، بسیار بیشتر از سایر افراد جامعه است.
تاریخ اسلام نشان میدهد که اغلب دانشمندان بزرگ علمی (در پزشکی، شیمی ، فیزیک، ریاضی وهندسه ، نجوم ،…) کشورهای اسلامی علی الخصوص ایران ، فقیه و از علمای سرشناس اسلام بوده اند مثل ، ابوعلی سینا، ابوریحان بیرونی، جابربن حیان،خواجه نصیرالدین طوسی ، خوارزمی و….
بنابراین جهش علمی ایران مدیون این بزرگان اسلام بوده است.
ﺩﺭﺍﻳﻦ ﺟﺎ ﺍﻳﻦ ﺳﻮﺍﻝ ﺭﺍ ﻣﻄﺮﺡ ﻣﻲ ﻛﻨﻴﻢ ﻛﻪ ﺭﻭﺣﺎﻧﻴﺖ - ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﻭﻇﺎﻳﻔﻲ ﻛﻪ ﺩﺍﺭﻧﺪ - ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﺷﻮﺩ؟
ﭼﻪ ﻃﻮﺭ ﻳﻚ ﻣﻬﻨﺪﺱ ﻭﺩﻛﺘﺮ… ﺑﻌﺪ ﺍﺯ ﺗﺤﺼﻴﻞ ﺣﻘﻮﻕ ﻫﺎﻱ ﻛﺬﺍﺋﻲ ﻣﻲ ﮔﻴﺮﻧﺪ، ﺍﻣﺎ ﺭﻭﺣﺎﻧﻴﺖ ﻛﻪ ﺭﺳﺎﻟﺖ ﻫﺪﺍﻳﺖ ﻣﺮﺩﻡ ﺭﺍ ﺑﺮ ﻋﻬﺪﻩ ﺩﺍﺭﻧﺪ، ﻧﺒﺎﻳﺪ ﺩﺭﺍﻣﺪﺩﺍﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ ؟
ﺑﻪ ﻋﺒﺎﺭﺕ ﺩﻳﮕﺮ ﺭﻭﺣﺎﻧﻴﺖ ﺑﺮﺍﻱ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻭﻇﺎﻳﻒ ﺍﻟﻬﻲ ﻧﻴﺎﺯ ﺑﻪ ﺩﺭﺁﻣﺪ ﺩﺍﺭﺩ، ﻭ ﺭﻭﺣﺎﻧﻴﺖ ﺍﺯ ﺩﻭﻟﺖ ﺣﻘﻮﻕ ﻧﻤﻲ ﮔﻴﺮﻧﺪ، ﺑﻠﻜﻪ ﻃﻼﺏ ﺍﺯ ﻭﺟﻮﻫﺎﺕ ﺷﺮﻋﻴﻪ، ﻧﻈﻴﺮ ﺧﻤﺲ، ﺳﻬﻢ ﻭ ﺗﺒﺮﻋﺎﺕ ﻛﻪ ﺑﺮﺍﻱ ﺁﻣﻮﺯﺵ ﺗﻌﺎﻟﻴﻢ ﺍﺳﻼﻣﻲ ﻭ ﺗﺒﻠﻴﻎ ﺁﻥ ﺍﺳﺖ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻣﻲ ﺷﻮﻧﺪ.
نکته ی دیگر اینکه:
ﺭﻭﺣﺎﻧﻴﻮﻥ ﻧﻪ ﺍﺯ ﺩﻳﻦ ﺧﻮﺩ بلﻛﻪ ﺍﺯ ﺗﻮﺍﻧﺎﻳﻲ ﻫﺎﻱ ﻋﻠﻤﻲ،ﻫﻨﺮﻱ ﻭ ﻓﺮﺩﻱ ﺍﺭﺗﺰﺍﻕ ﻣﻲ ﻛﻨﻨﺪ ﻣﺜﻼ ﻳﻚ ﺭﻭﺣﺎﻧﻲ ﺍﺯ ﻃﺮﻳﻖ ﺗﺪﺭﻳﺲ ، ﺧﻄﺎﺑﻪ ﻭ ﺳﺨﻨﻮﺭﻱ ﺯﻧﺪﮔﻲ ﺧﻮﻳﺶ ﺭﺍ ﺗﺎﻣﻴﻦ ﻣﻲ ﻛﻨﺪ. ﻛﻪ ﺍﻳﻦ ﻫﺎ ﻫﻤﻪ ﻫﻨﺮ ﻭ ﻳﻚ ﻧﻮﻉ ﺗﺨﺼﺺ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺧﻴﻠﻲ ﻫﺎ، ﺍﻳﻦ ﺗﻮﺍﻧﺎﺋﻲ ﻫﺎ ﺭﺍ ﻧﺪﺍﺭﻧﺪ.
ﺩﺭ ﻭﺍﻗﻊ ﺍﻳﻦ ﺍﻣﺮ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ ﻫﻤﻪ ﻣﺸﺎﻏﻞ ﺩﻳﮕﺮ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻓﺮﺩ ﺍﺯ ﺗﻮﺍﻧﻤﻨﺪﻱ ﻫﺎﻱ ﺧﻮﺩ ﺩﺭ ﺟﻬﺖ ﺭﻓﻊ ﻧﻴﺎﺯﻫﺎﻱ ﺧﻮﺩ ﺑﻬﺮﻩ ﻣﻲ ﺑﺮﺩ، ﻭ ﺍﻳﻦ ﻣﺴﺎﻟﻪ ﻧﻪ ﻣﻨﻊ ﻋﻘﻠﻲ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﻧﻪ ﺷﺮﻋﻲ، ﺯﻳﺮﺍ ﺁﻧﭽﻪ ﺍﺯ ﻧﻈﺮ ﺷﺮﻉ ﺻﺤﻴﺢ ﻧﻴﺴﺖ ﭘﻮﻝ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﺩﺭ ﻗﺒﺎﻝ ﺗﻌﻠﻴﻢ ﻭﺍﺟﺒﺎﺕ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺭﻭﺣﺎﻧﻴﻮﻥ ﻣﻌﻤﻮﻻ ﺑﻪ ﺍﻳﻦ ﺍﻣﺮ ﺗﻮﺟﻪ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﻛﻪ ﺩﺭﻗﺒﺎﻝ ﺗﻌﻠﻴﻢ ﻭﺍﺟﺒﺎﺕ ﺩﻳﻨﻲ ﭘﻮﻟﻲ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﻧﻜﻨﻨﺪ.
چه بسیار روحانیون و علمای بزرگی بودند و هستند که علاوه بر وظیفه ی روحانیت خودشان ، در حرفه ای گوناگون (استاددانشگاه،نویسندگی،مقاله نویسی،کشاورزی و…)مشغول کار و فعالیت هستند.